Naar iets op zoek?

Huishoudperikelen.

Author:

Ik hoorde op het nieuws, dat Nederlanders in 2011 aanzienlijk minder tijd besteedden aan het huishouden, dan vijf jaar eerder. Gemiddeld waren we 2,4 uur per week minder aan het schoonmaken, wassen, koken en afwassen dan in 2006. In 2006 was dat 20,3 uur gemiddeld per week, en in 2011 was dat 17,9 uur.

Ik ben even gaan rekenen. Ik kom op 3,9 uur per week*.
Dat is 14 uur minder dan ‘de gemiddelde Nederlander’.

Stilte.

17,9 uur per week? Mensen wat doen jullie? Maken jullie alles schoon met een tandenborstel? Is het zó goor dat je de etensresten met hamer en beitel van je gasfornuis moet bikken? Koken jullie elke dag 6 gangen? Schillen jullie de aardappelen zelf? Wassen jullie nog met de tobbe en een wasbordje? Hebben jullie geen vaatwasser? Strijken jullie al je onderbroeken en sokken? Wassen jullie elke week de ramen?

Misschien doe ik iets verkeerd?

Ik woon alleen. Dat heeft voor- en nadelen op huishoudelijk gebied.
Een voordeel is, dat er alleen rommel en vuiligheid van mezelf is. Relatief weinig dus, hoewel de staat van goorheid en onopgeruimdheid van mijn huis soms wel te wijten zou kunnen zijn aan 6 personen; maar dat terzijde. Alles wat vuil is, heb ik zelf gedaan. Ik hoef dus geen rommel en zooi van anderen op te ruimen. Gelukkig maar.
Nadeel: Het wordt sowieso vuil. Of je nou alleen woont, of met zes personen, dat maakt niet uit. Poetsen moet je toch. Poetsen voor alleen jezelf is natuurlijk ook duurder. Economisch niet zo verantwoord.
Alles wat vuil is, heb ik dus zelf gedaan. Ik kan niemand de schuld geven. Jammer.
Een ander nadeel is natuurlijk dat ik m’n eigen zooi moet opruimen en poetsen. Ik kan het aan niemand opdragen.

Tenzij ik een werkster neem.
Als ik zo rondkijk, hebben heel veel mensen een werkster. De argumenten zijn altijd: ‘Het is zo druk met de kinderen’ of ‘Ik heb het zo druk met werk’, ‘Ik heb geen zin in poetsen’, of ‘Ik kan niet zo goed poetsen’. Allemaal goede redenen.

Ik vind eigenlijk dat ik bést een werkster mag.
Ik werk vijf dagen per week en heb het erg druk met verhaaltjes schrijven en andere bezigheden. Daarbij komt nog dat ik lui ben. En ik heb een diepgewortelde haat aan het huishouden. ‘Vies’ is ook een relatief begrip he? Ik kan er best mee leven als er e.e.a. op de grond ligt. Of als de badkamer niet helemáál spik en span is. Ik kan vingerafdrukken op keukenkastjes héél goed handelen. En ik stoor me niet aan een spinnenwebje, her en der.

Kijk. Ik zou best een werkster willen.
Op vrijdagochtend ofzo, in ieder geval als ik niet thuis ben. Het moet geweldig zijn om thuis te komen van m’n werk, en alles schoon is voor het weekend. Dat er gewoon onverwacht bezoek kan komen zonder dat ik het meteen warm krijg omdat ik me bedenk dat de ik de plee nog niet gedaan heb. En dat ik me dus met een ‘hygiënisch doekje’ naar het toilet haast om een keer over de bril te aaien. Dat ik gewoon tijdens een feestje een glas drinken kan oppoetsen zonder dat er meteen een schone plek op de vloer ontstaat. Of dat ik het doekje moet wegmoffelen omdat het zo goor is. Dat mijn bezoek gewoon hun baby kan laten rondkruipen zonder dat de witte kleertjes meteen zwart zien van het vuil. Dat Moraal en Q gewoon wat uit de koelkast kunnen halen, zonder dat ik me hoef te schamen voor het feit dat ik niet op z’n ‘Smaakpolities’ elke week m’n koelkast reinig en de rubbers insmeer met vet.

Maar ja. Mijn weelderige uitgavenpatroon laat geen werktser toe.

Ik ga maar poetsen denk ik.
Ik loop al twee weken achter.
Zucht.

Oh. Wil er nog iemand een gratis tip?
Kaarslicht!

*Je kan stoppen met lezen hoor. Het punt is gemaakt. Maar voor de mensen die het écht willen weten volgt hier de rekensom:
(Let op. Ik ben geen rekenwonder. En dit zijn gemiddelde tijden. Soms sla ik een weekje over. Voor het gemak dus een gemiddelde schatting. Theetijd, spelletjes, krant, boeken, TV, PC en andere afleidingen niet meegerekend. Zuivere poetstijd dus.)

Plee:  Hóóguit 7 minuten. Inclusief vloer en radiator.
Badkamer: 10 minuten.  (Ik heb maar een héél klein badkamertje. Nou ja, het is eigenlijk meer een douchekamertje)
Stofzuigen: 5 minuten (geen hond of kat, geen kinderen, zit meestal in de keuken dus de woonkamer is in 1 minuut klaar)
Soppen/stoffen: 5 minuten
Bed verschonen: 5 minuten
Was: Sorteren 2 minuten, in de machine stoppen 2 seconden, ophangen 4 minuten, opvouwen + in de kast leggen: 7 minuten x 3 wassen per week = 39 minuten en 3 seconden. Ik rond het af, ok?
Koken: Ehm… moeilijk. Ik eet veel uit. Ik warm veel op. Ik krijg regelmatig een potje van mama. Ik vries veel in. Zeg: hóóguit 15 min per dag, 5 dagen per week. 75 minuten. Dan zal ik er 15 minuten bij doen. Voor de vaatwasser.
Boodschappen: 40 minuten. 

Per jaar is dat dus 201 minuten x 52 weken = 10,452 minuten per jaar, dat is 174 klokuren.

Dan zijn er nog de klusjes die ongeveer 1 x per maand gebeuren. Ik denk dan aan de bovenverdieping poetsen: 30 minuten (ook zuigen onder het bed en de wastafel aldaar (die nooit gebruikt wordt omdat er geen warm water uit komt).
De bovenverdieping zuigen: 7 minuten.
37 minuten x 12 maanden = 444 minuten = 7,4 klokuren.

Dan de klussen die een paar keer per jaar plaatsvinden:
Ramen lappen: 4 x per jaar (zomervakantie, herfstvakantie, kerstvakantie, voorjaarsvakantie). 1,5 uur. Zuivere laptijd he? Ik ga tussendoor wel de krant lezen en een potje online Katannen. 1,5 uur x 5 = 7,5 uur per jaar
Kasten uitmesten: 2 x per jaar x 4 uur = 8 uur per jaar.
Alle tegeltjes van de badkamer goed boenen: 2 x per jaar, 1.5 uur = 3 uur per jaar.
Kozijnen en deuren afsoppen: 2 x per jaar (hóóguit) 1.5 uur = 3 uur per jaar.
Binnenkant + filters afzuigkap: 1 x per jaar. 2 uur. 

Totaal per jaar: 204.9 uur. Gedeeld door 52 = 3,9 uur per week.

En nee. Ik strijk nooit. Of nou ja.. gemiddeld 5 minuten per jaar. Dus dat is te verwaarlozen he?
Net als m’n huishouden. Met m’n 3,9 uur. Pffff

Over mij

Ferme vrouw | schrijft verhaaltjes | (Sinterklaas)-theater | docente | concerten | festivals | heimwee | wielrennen kijken | sushi | kaas | rosé & thee

RECENTE BERICHTEN

Kamp

Waar ik dus totaal niet aan gedacht had toen ik ging solliciteren op mijn nieuwe baan, was het feit ...

Twitter